Werkgevers keuren loonakkoord 2009-2010 goed

Karel Van Eetvelt, topman van Unizo (foto Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

De verschillende werkgeversorganisaties uit de Groep van Tien hebben het ontwerp van loonakkoord voor de periode 2009-2010 goedgekeurd. Dat zeggen VBO, Unizo, UCM en Agrofront donderdag in een gezamenlijke mededeling.

(belga) - De werkgevers zeggen de duidelijkheid op prijs te stellen die de regering verschaft heeft over een aantal lastenverlagingen ten voordele van de ondernemingen. "Zowel de vereenvoudiging van de banenplannen, de gerichte lastenverlagingen naar ploegen/nachtarbeid, overuren en onderzoekers, als de algemene verlaging van de lasten op arbeid via een verhoging van de niet-doorstorting van de bedrijfsvoorheffing, zijn meer dan noodzakelijk in deze moeilijke economische tijden", zo luidt het.

Deze maatregelen versterken de concurrentiekracht van onze bedrijven "en per afgeleide ook de werkgelegenheid en de koopkracht van de bevolking".

Om tot een ontwerp van loonakkoord te komen, was begin december de tussenkomst van een regeringsbemiddelaar nodig, nadat onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers waren afgesprongen. Nadien moesten een aantal voorstellen nog afgetoetst worden bij de regering op hun financiële haalbaarheid.

De vakbonden spreken zich de volgende dagen uit over het ontwerp van loonakkoord. Als ook zij het goedkeuren, verwachten de werkgevers "dat het sector- en bedrijfsoverleg in een sereen klimaat zal kunnen verlopen".

Het overleg werd onder meer bemoeilijkt door het feit dat er zo goed als geen marge was voor loonopslag. Uiteindelijk werd afgesproken dat de sectoren bovenop de indexering in 2009 maximaal 125 euro en in 2010 maximaal 250 euro per werknemer aan extra voordelen kunnen toekennen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud