'Werknemer mag niet opdraaien voor crisis'

Luc Cortebeeck - Foto Belga ©BELGA

Het is schandelijk om de factuur van de crisis alleen door de werknemers en de sociale zekerheidstrekkers te laten uitzweten. De sanering zal door iedereen, op een evenwichtige manier, moeten worden gedragen. Daar heeft ACV-voorzitter Luc Cortebeeck dit weekend op de Vlaamse ACV-dagen voor gewaarschuwd.

(belga) - Cortebeeck reageert op ballonnetjes die worden opgelaten over hoe de factuur van de crisis zal moeten worden betaald, bijvoorbeeld door het optrekken van de pensioenleeftijd, of een generatiepact maal honderd. 'Indecent en schandelijk', vindt hij dat.
Budgettaire sanering zal nodig zijn, maar dat zal een evenwichtig verhaal moeten zijn, waarschuwt de christelijke vakbond. Zo moet voor het ACV het dossier over de beperking van de toplonen weer op de politieke agenda. Geen enkele werknemer gelooft nog in zelfregulering of de code Lippens.

De sanering zal een pijnlijke operatie worden, beseft men bij het ACV. En daarom alleen aanvaardbaar als ze rechtvaardig is. De vakbond is daarom niet te spreken over algemene belastingverlagingen, genre jobkorting. En belastingverhogingen mogen geen taboe zijn, ook voor inkomens uit vermogen. Beleggers moeten 'eerst en meest' aangesproken worden voor de sanering, vindt de ACV-voorman. 'Pak de fiscale fraude aan'. 'Ontzie de zwakste schouders', zo luiden andere ACV-eisen.

Op de Vlaamse ACV-dagen klonk geen luid njet over de economische werkloosheid voor bedienden. De vakbond wil snel een oplossing en daarvoor zal iedereen water in de wijn moeten doen, is de boodschap. Het ACV stelt wel een aantal voorwaarden. Zo dient het overleg over het geharmoniseerd statuut arbeiders-bedienden tegen het eind van het jaar iets op te leveren, moet er inspraak zijn van de werknemers, moet het een crisissysteem zijn, moet er een extra aanvullende vergoeding worden betaald en moet er een crisistijdskrediet komen.

Volgens Cortebeeck zou er maandag door de regering beslist kunnen worden. Als dat het geval, zal de vakbond dinsdag de maatregel voorleggen en beoordelen.

Voorzitter Cortebeeck blikte tevens vooruit op de verkiezingen. De vakbond zegt beducht te zijn voor een ruk naar rechts. ACV-sectretaris Ann Vermogen pleitte voor een Vlaamse regering die geld opzijzet voor de vergrijzing. Die kost wordt nu federaal gedragen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud