Wet over ecoboni pas op 20 maart van kracht

(tijd-nieuwslijn) - De wet over de ecoboni en -taksen zal pas op 20 maart in werking treden en niet op 20 januari, zoals de regering eerder van plan was. Dat werd vrijdag door de federale ministerraad beslist.

In regeringskringen luidt het dat praktische problemen tot het uitstel geleid hebben. Een van de grootste problemen is dat er nog geen orgaan bestaat dat kan uitmaken of een verpakking voldoende gerecycleerd materiaal bevat om vrijgesteld te worden van de heffing.

Vlak voor Nieuwjaar had de federale minister van Financien, Didier Reynders, laten weten dat de pas goedgekeurde wet over de ecoboni- en taksen op 10 januari op de website van het Staatsblad gepubliceerd zou worden. Tien dagen later, op 20 januari, zou ze dan van kracht worden.

Vanaf dan zouden de BTW en de accijns op dranken met retourverpakking verlaagd of zelfs afgeschaft worden. Op wegwerpverpakkingen zou een taks van 11,6 cent geheven worden, tenzij die verpakkingen voor minstens 50 procent (70 procent bij gekleurd glas) uit gerecycleerd materiaal bestaan.

Maar al snel bleek dat het ondoenbaar was het nieuwe systeem in een paar weken tijd op punt te stellen. De ministerraad besliste daarop vrijdag de startdatum van de nieuwe wet met twee maanden uit te stellen.

IB/GDC

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud