Wetstraat wacht op initiatief van koning

©AFP

Het is wachten op een initiatief van het paleis. Dat koning Albert na het ontslag van formateur Yves Leterme (CD&V) alleen ontslagnemend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft ontvangen, doet de Wetstraat vermoeden dat de koning en zijn kabinetschef, Jacques van Ypersele de Strihou, een rol voor Verhofstadt zien weggelegd.

(tijd) - Koning Albert volgde de voorbije 176 dagen trouw de weg die Leterme voor ogen hield, maar nu de formateur voor de tweede keer ontslag heeft genomen, ziet het ernaar uit dat de koning zelf een initiatief zal nemen. De politieke wereld ziet geen uitweg uit de zware crisis, het kartel CD&V/N-VA kijkt de kat uit de boom, en dus staat de koning er alleen voor.

Dat de koning tot dusver alleen ontslagnemend premier Verhofstadt heeft ontvangen, heeft volgens Open VLD en CD&V/N-VA niets te betekenen. Bij Open VLD worden de geruchten ontkend dat Verhofstadt zou worden aangewezen als informateur, formateur, of welke andere koninklijke titel ook. 'Verhofstadt is in audiëntie ontvangen, maar heeft geen formele opdracht gekregen, stellen wij vast', luidt het ook bij CD&V/N-VA.

Achter de schermen wordt niettemin opgemerkt dat de koning, als hij tijd zou willen kopen, opnieuw de voorzitters van Kamer en Senaat of de partijvoorzitters zou horen. Dat is zondag niet gebeurd. Voorlopig zet de koning blijkbaar alleen in op de ontslagnemende premier. Verhofstadt is de enige toppoliticus die zijn handen nog niet heeft verbrand, is te horen. En hij heeft geen ambities om premier te worden, wat een troef kan zijn in de rol van ontmijner.

Verhofstadt is misschien de enige toppoliticus die een kans maakt om alsnog een uitweg te vinden uit de regimecrisis waarvoor het land staat. Maar Verhofstadt zal alleen willen opdraven als hij zicht heeft op een uitweg. Guy Verhofstadt en Didier Reynders (MR) staken gisteren alvast de koppen bijeen. Maar in CD&V-kringen is te horen dat de politieke situatie zo complex is geworden dat niemand nog kan inschatten of hij een kans op slagen heeft.

Niet afgeschreven

CD&V laat het kartel met de N-VA niet vallen, maar ook kopman Yves Leterme niet. Voor de rest doet de partij er voorlopig het zwijgen toe. 'We willen geen enkele oplossing in de weg staan', is te horen. Toch laat de partij verstaan dat drie van de vier oranje-blauwe partijen het signaal hebben gegeven verder te willen doen met oranje-blauw. De MR, Open VLD en het kartel CD&V/N-VA reageerden positief op het ultimatum dat Leterme vrijdag had gesteld. Volgens CD&V-Kamerfractieleider Pieter De Crem is oranje-blauw nog altijd niet afgeschreven.

Deur op een kier

Lijst Dedecker vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen om uit de impasse te geraken. Volgens Vlaams Belang moet er een noodregering komen die de boedelscheiding voorbereidt.

Foto Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud