Advertentie

Willockx haalt opnieuw uit naar Anciaux

Gewezen sp.a-kopstuk en burgemeester van Sint-Niklaas Freddy Willockx herhaalt zijn ongenoegen tegen de komst van Bert Anciaux binnen sp.a. 'Bert wordt aan de basis van de partij niet au sérieux genomen', zegt hij. Willockx vindt ook de communicatie van Anciaux over zijn toetreding tot de partij 'onaanvaardbaar'. 'Die was weer volledig in functie van zijn eigen ego en zijn eigen gelijk', aldus Willockx nog.

(belga) - Het is niet de eerste keer dat Willockx scherp uithaalt naar Anciaux. Zo toonde hij zich in een recent artikel in Humo al bijzonder kritisch over de nakende 'overstap' van Anciaux. Eerder deze week herhaalde hij die kritiek: 'Ik heb twee weken geleden gezegd dat ik het eerste sp.a-lid nog moet tegenkomen dat enthousiast reageert op de komst van Anciaux. Wel, ik ben hem nog altijd niet tegengekomen.'

Ook Willy Claes toont zich vrijdag in De Morgen bijzonder scherp. 'Ik ontzeg het partijbureau het recht om dit soort beslissingen op eigen houtje te nemen', aldus de voormalige NAVO-secretaris-generaal. 'Ik bezweer de voorzitster om hiermee naar een congres te trekken, want ze vergist zich.' Volgens Claes dreigt er een 'leegloop' bij de sp.a. 'Ik krijg mails van militanten en oud-mandatarissen die zeggen dat ze hiermee niet kunnen leven. De voorzitster onderschat die reacties. Gennez zegt dat ze een echte socialiste is. Wel, een echte socialist trekt met dit soort beslissingen naar de basis. Anders dreigt er een omgekeerde reactie.'

Donderdag had ook oud-minister en Leuvens burgemeester Louis Tobback forse kritiek geleverd op de gang van zaken. 'Ofwel zal een partijcongres die naam bevestigen, ofwel blijft de afdeling Leuven Socialistische Partij Anders heten. Anders zal de sp.a in Leuven het zonder mij moeten doen', zei Tobback. 'Ik heb dinsdagochtend bij het opstaan en het scheren plots op de radio een wildvreemde horen aankondigen dat de partij, waartoe ik 48 jaar behoor, van naam zal veranderen. De naamsverandering was een van zijn voorwaarden. Dit trapt werkelijk op uw hart en ziel tegelijkertijd. Als dit niet dom is, dan is het in ieder geval lomp', dixit Tobback.

Ludo Sannen, sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement, liet vrijdag een tegenstem horen. Hij betreurt de persoonlijke aanvallen tussen zijn partijgenoten. 'De inquisitie die nu gevoerd wordt tegen bijvoorbeeld Bert Anciaux, is bedroevend', aldus Sannen. Het is volgens Sannen ook 'ontzettend dom' dat er in de partij verdeeldheid ontstaat over 'een semantische discussie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud