Advertentie

Wouter Van Bellingen verlaat VlaamsProgressieven

foto belga

Wouter Van Bellingen verlaat de VlaamsProgressieven (Vl.Pro). Er is de voorbije maanden zowel binnen als buiten zijn partij zo veel gebeurd, dat de schepen uit Sint-Niklaas zich de komende maanden op zijn lokaal mandaat wil concentreren. Van Bellingen heeft het partijbestuur laten weten dat hij niet meer beschikbaar is voor de functie van partijsecretaris.

(belga) - Het kwam enkele weken terug zoals bekend tot een scheuring binnen Vl.Pro. Nadat Bettina Geysen een stap terug zette als partijvoorzitster, besliste de partijraad eind november een meer zelfstandige koers te gaan varen, waarna het kartel met sp.a op de klippen liep. De raad volgde daarmee het standpunt van Senator Geert Lambert, die intussen opnieuw voorzitter werd.

Verschillende bekende Vl.Pro'ers verlieten de dagen en weken nadien de partij. Het ging onder meer om Vlaams minister Bert Anciaux, maar ook om zowat de voltallige fractie in het Vlaams parlement en om gewezen Kamerleden Stijn Bex en Koen Tsijen.

Van Bellingen heeft de partijtop zondag meegedeeld de job van partijsecretaris niet meer te willen invullen. De gebeurtenissen binnen de partij waren volgens hem niet echt motiverend voor een jonge politicus. Maar ook met wat er zich buiten de partij afspeelde, met name inzake het bestuur van het land, is voor Van Bellingen de maat vol.

Tijdens een periode van "herbronning" zegt de schepen zich nu een paar maanden te willen concentreren op zijn lokaal mandaat. Hij noemt de samenwerking met sp.a-Groen! in Sint-Niklaas een goed kartel, maar voegt er aan toe nu niet naar sp.a over te stappen. Op hoe de situatie er binnen zes maanden zal uitzien, wil Van Bellingen evenwel niet vooruitlopen. "Niemand weet hoe het politieke landschap er binnen een week zal uitzien", luidt het.

Van Bellingen pleit ervoor dat de progressieve partijen op nationaal vlak samenwerken, en dat op drie concrete punten. Ze moeten werk maken van een hervorming van de sociale zekerheid, op het vlak van energiebeleid en inzake diversiteit, asiel en migratie en het globaliseringsvraagstuk. Ook met het oog op de Europese verkiezingen hoopt Van Bellingen op een progressieve samenwerking. Zoniet vreest hij voor zetelverlies voor het progressieve kamp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud