'Zelfstandige werkt 54,5 uur per week'

Zelfstandigen in hoofdberoep werken gemiddeld 54,5 uur per week, en dat over gemiddeld 5,7 dagen. Dat geeft een gemiddelde werkdag van 9,5 uur.

(belga) - Dat blijkt dinsdag uit een enquête van het sociaal verzekeringsfonds van de dienstengroep HDP-Arista afgenomen bij 748 zelfstandigen.

De gemiddelde werkweek voor de zelfstandige telt dus 54,4 uur maar "vermits de grens tussen werk en privé voor een zelfstandige vager is dan voor een loontrekkende, is dit gemiddelde relatief", stelt HDP-Arista.

Weekend 

Onder de zelfstandigen werkt volgens de peiling 82 procent ook tijdens de weekends, en dat gemiddeld tussen een halve dag en een dag per weekend. "Een zelfstandige in hoofdberoep staat zich gemiddeld slechts 16,6 vakantiedagen per jaar toe", luidt het.
Van de zelfstandigen met personeel in dienst voorziet 33 procent een collectieve sluiting voor de vakantie en dit zowel in traditionele sectoren zoals de bouw (63 procent), als bij de vrije beroepen (30 procent).

"Alle zelfstandigen, met of zonder kinderen, vinden een relatief goed evenwicht tussen werk en privé", aldus het sociaal verzekeringsfonds: 44 procent heeft de tijd om geregeld een hobby te beoefenen. Bijna één op de twee doet beroep op een huishoudhulp. Zestig procent vindt de tijd besteed aan het werk redelijk. Enkel de bevraagden die meer dan 60 uur per week werken vinden dat ze te veel werken.

Het sociaal verzekeringsfond peilde voor de enquête 748 zelfstandigen tussen juli en augustus 2008. Het merendeel (88 procent) van de bevraagden is zelfstandige in hoofdberoep. Voor 52 procent ligt hun hoofdzetel in Vlaanderen, voor 31 procent in Wallonië en voor 17 procent in Brussel. Ruim 70 procent van de bevraagden zijn mannen. Iets minder dan de helft (44 procent) voert zijn activiteit thuis uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud