Zorgverzekering: EC vermoedt inbreuk op vrij verkeer werknemers

(belga) - De Vlaamse zorgverzekering lijkt een inbreuk te vormen op de Europese regels inzake het vrij verkeer van werknemers. Dit heeft EU-commissaris voor Sociale Zaken, Anna Diamantopoulou, laten weten aan de Vlaamse regering. Haar brief is echter (nog) niet de start van een officiële inbreukprocedure.

Dat de Europese commissie de Vlaamse zorgverzekering onderzoekt, is een gevolg van een vraag in het Europees parlement. Werknemers moeten in Europa namelijk gelijk behandeld worden, wat ook hun nationaliteit is.

Diamantopoulou vraagt de Vlaamse regering momenteel enkel uitleg over een aantal "technisch-legale punten", aldus de woordvoerder van de commissaris. Op zich wegen die punten niet zo zwaar. De Vlaamse regering kan zich bovendien verdedigen.

De woordvoerder stipt wel aan dat de huidige regels van de zorgverzekering "incompatibel" lijken met de Europese regels. Dat er later een officiële inbreukprocedure volgt, is dan ook ver van uitgesloten. De commissie wil echter nog niet ingaan op vragen in welke mate de zorgverzekering moet gewijzigd worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud