Advertentie

Zorgverzekering wordt werkplaatsgebonden

(tijd-nieuwslijn) - De Vlaamse zorgverzekering wordt werkplaats- in plaats van woonplaatsgebonden. Tegen 1 september 2003 moet het decreet in die zin aangepast zijn zodat het vanaf een januari 2004 kan worden uitgevoerd. Dat schrijft De Financieel-Economische Tijd. Met die aanpassing komt de Vlaamse regering tegemoet aan de Europese kritiek dat het stelsel een inbreuk vormt op het vrij verkeer van werknemers. Buitenlandse werknemers kunnen nu niet genieten van de zorgverzekering.

'We hebben alle mogelijkheden onderzocht', zei de Vlaamse minister van Welzijn, Mieke Vogels, gisteren aan de redactie. 'We hebben overwogen om een uitzondering op de richtlijn te vragen, we zochten of er geen andere richtlijn bestond waar we de zorgverzekering in konden onderbrengen en er was ook nog de optie, die eigenlijk onmiddellijk verlaten werd, om te wachten op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. We kwamen tot de conclusie dat er niets anders op zit dan ons te conformeren aan de genoemde richtlijn.'

Dit betekent dit dat de zorgverzekering verplicht wordt voor elke werknemer die in Vlaanderen werkt en dat een buitenlandse werknemer die in Vlaanderen werkt maar na vijf jaar terugkeert naar zijn land zijn recht op een zorguitkering kan overdragen als opbouw voor de zorgverzekering in zijn land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud