Zwart geld keert terug uit buitenland

Vermogende Belgen halen almaar vaker hun zwart geld terug uit het buitenland. Veel heeft te maken met de op til zijnde strengere regels in het buitenland en met de economische crisis.

Een en ander blijkt uit een rondvraag die de krant De Morgen hield bij vermogensbeheerders. Daaruit blijkt dat het bedrag aan zwart geld dat naar België terugkeert niet meer gezien is sinds 2004, toen de federale regering een eenmalige fiscale amnestie toestond.

Nadien kwam er een permanente regularisatie van vermogen waar belastingen op zijn ontdoken, en heel wat mensen maken daar nu blijkbaar gebruik van. Dat heeft te maken met de strijd tegen belastingparadijzen, die onder meer op de G20 wordt gevoerd. Maar heel wat zakenfamilies zouden ook geld terug naar België halen omdat ze het door de crisis goed kunnen gebruiken. Voorts zou bij heel wat familiebedrijven de jonge generatie een stuk weigerachtiger staan tegenover zwart geld dan de oude generatie.

Tegen die achtergrond bekeken zou de regularisatie vrij goedkoop zijn. Specialisten spreken van een boete van 2 tot 5 procent. En eens het geld opnieuw officieel is, kan het dankzij de verlaagde tarieven voor schenkingsrechten vrij makkelijk worden doorgeschoven. Dat maakt dat je alles samen 90 procent van het zwart geld over houdt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud