1,3 miljard voor Nederlandse Icesave-klanten

©REUTERS

De Nederlandse overheid leent IJsland 1,3 miljard euro. Dat moet volstaan om alle Nederlandse klanten van Icesave, de failliete IJslandse bank, te vergoeden.

(tijd/belga) - Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Financien donderdag, zo meldt het Financieele Dagblad. Eerder kwamen de Nederlandse minister van Financien Wouter Bos en zijn IJslandse collega overeen dat IJsland de getroffen Nederlandse spaarders zal compenseren tot een maximum van euro 20.887.

Nederland, het VK en Duitsland komen samen met 5 miljard euro over de brug. Ook de Scandinavische landen steken een helpende hand toe. Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland kennen gezamenlijk een lening van 2 miljard euro toe.

Dat alles komt bovenopde lening van 2,1 miljard euro die het Internationaal Monetair Fonds aan IJsland had toegezegd. De raad van bestuur van het IMF gaf woensdagavond trouwens groen licht voor die lening. De eilandstaat is daarmee het eerste West-Europese land dat een lening krijgt van het IMF sinds Groot-Brittannië in 1976.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud