Advertentie

127 'opstandelingen' opgepakt in Fallujah

(belga/tijd) - Amerikaanse en Iraakse soldaten hebben woensdag in een ziekenhuis in de Iraakse stad Fallujah 127 opstandelingen opgepakt. Na de tweede dag van het groots Amerikaans-Iraaks offensief zouden de coalitietroepen 70 procent van de soennitische stad controleren.

Amerikaanse soldaten nemen hun posities in in Fallujah. (foto: epa)

'In totaal werden 127 terroristen gevangen genomen tijdens een raid op het ziekenhuis', meldde de Iraakse minister Wael Abdellatif woensdag in de vroege avond. 'Onder de opstandelingen bevonden zich ook twee Marokkanen. Momenteel is de operatie nog steeds aan de gang.'

De Iraakse premier Iyad Allawi maakte maandag ook al bekend dat 38 opstandelingen om het leven waren gekomen en dat vier buitenlandse strijders, twee Marokkanen en twee buitenlanders van een onbekende nationaliteit, werden gevangen genomen door de troepen onder het Amerikaans bevel.

Duizenden Amerikaanse soldaten hebben maandag samen met Iraakse soldaten een aanval op Fallujah gelanceerd na maanden van intensieve bombardementen. Doel is om de rebellie de kop in te drukken voor de organisatie van de verkiezingen in januari 2005.

Bij de slag om Fallujah zijn volgens Amerikaanse cijfers tot dusver 11 Amerikaanse en 2 Iraakse militairen omgekomen. Hevige straatgevechten zijn in de plaats gekomen van de bombardementen waarmee het offensief maandag werd ingezet. Ongeveer honderd opstandelingen zouden zich hebben overgegeven.

De voorbije 24 uur zijn acht Iraakse burgers omgekomen en 25 anderen gewond geraakt bij schermutselingen in Baiji, een stad op ongeveer 200 kilometer ten noorden van Bagdad. Daar bevindt zich de grootste olieraffinaderij van het land.

In de Noord-Iraakse stad Mossoel zijn dinsdagavond ook twee Amerikaanse soldaten gestorven na een mortieraanval op een Amerikaans militair steunpunt. Dat meldde het militaire opperbevel van de VS-bezettingstroepen in Bagdad. Bij de aanval liep een voor het leger werkende burger zware verwondingen op.

Bij een aanslag in Balad, ten noorden van Bagdad, zijn dan weer een Amerikaanse soldaat en zes leden van de Iraakse Nationale Garde om het leven gekomen. Dat heeft een Amerikaanse officier gemeld aan het Franse persagentschap AFP.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud