14 doden bij Israëlische aanval op Palestijns vluchtelingenkamp

(belga) - Bij een Israëlische aanval in het vluchtelingenkamp van Khan Joenis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn maandag al zeker 14 Palestijnse doden geteld. Minstens 66 anderen raakten gewond. Dat hebben Palestijnse ziekenhuisbronnen gemeld.

Twee Israëlische soldaten, onder wie een officier, raakten gewond bij de aanslag. Volgens de medische bronnen waren minstens 17 Palestijnse slachtoffers jonger dan 18.

Israëlische troepen van de Golani en Givati Infantry Brigades drongen het vluchtelingekamp zondagavond binnen met tanks en gesteund door helikopters. Daarop volgden zware gevechten met Palestijnse militanten.

Volgens het Israëlische leger ging het om een 'gerichte' aanslag die gelanceerd was in een poging om een einde te maken aan de herhaaldelijke Palestijnse granaataanvallen op de joodse kolonie Gush Katif. Sinds september werden al ongeveer 200 granaten afgevuurd op de kolonie. Uit militaire bronnen blijkt dat de operatie nog steeds in volle gang is.

De Palestijnse premier Ahmed Korei zei tijdens een kabinetsbijeenkomst in Ramallah dat de Israëlische aanval op Khan Joenis 'barbaars en crimineel' is. 'Israël reageert zijn interne problemen af met Palestijns bloed', aldus Korei. Hij voegde er nog aan toe dat hij de 'hele wereld verantwoordelijk acht voor het verschrikkelijke stilzwijgen aangaande deze misdaden'.

De Israëlische aanval doet zich voor op het moment dat de Knesset, het Israëlische parlement, begonnen is aan een cruciaal debat over het terugtrekkingsplan van premier Ariel Sharon uit de bezette Gazastrook. 'Israël maakt zich schuldig aan criminele aggressie, terwijl het spreekt over een terugtrekking uit de Gaza. We weten niet meer over welke terugtrekking ze spreken. Willen ze Gaza misschien eerst helemaal vernietigen alvorens ze zich terugtrekken?', besloot Korei.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud