140 doden na rellen in China

Bij etnische rellen zondag in Urumqi, de hoofdstad van de Chinese regio Xinjiang, zijn 140 mensen om het leven gekomen. (foto reuters) ©REUTERS

Bij etnische rellen zondag in Urumqi, de hoofdstad van de Chinese regio Xinjiang, zijn 140 mensen om het leven gekomen. Dat zei een regeringswoordvoerder maandag, volgens het nieuwsagentschap China News. Honderden mensen zouden opgepakt zijn.

(belga) - In een eerdere balans zondagnacht zei het agentschap nog dat er drie doden waren. De slachtoffers zouden Han-Chinezen geweest zijn. De regeringswoordvoerder had het ook over 828 gewonden.

Kort voordien had de televisiezender CCTV beelden getoond van stedelijk geweld. Er was te zien hoe talrijke burgers bloedend op grond lagen. Ook werden brandende bussen en auto's getoond.

Maandag keerde de rust weer in Urumqi. Peking legt de verantwoordelijkheid voor de rellen bij de dissidente Oeigoeren in ballingschap. Zij zouden de andere Oeigoeren aangezet hebben om Han-Chinezen aan te vallen.

Xinjiang, aan de rand van Centraal-Aziƫ, telt ongeveer 8,3 miljoen Oeigoeren, Turkssprekende moslims. Sommigen klagen de politieke en religieuze repressie aan door China onder het mom van de strijd tegen het terrorisme.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud