15 verdachten gearresteerd na aanslagen tegen Iraakse sjiieten

(belga) - Na de bloedige aanslagen tegen de sjiitische pelgrims in Bagdad en Kerbala dinsdag zijn in Irak 15 verdachten opgepakt. De Iraakse regeringsraad heeft de voor woensdag voorziene plechtige ondertekening van de overgangsregeling verschoven naar vrijdag.

Bij de zelfmoordaanslagen zijn volgens de laatste cijfers 180 mensen omgekomen en 500 mensen raakten gewond. De cijfers komen van de de zender Al Jazeera. Vier van de opgepakte verdachten spraken Perzisch en leken op het eerste zicht Iraniërs te zijn, aldus een functionaris van de VS-administratie woensdag. Negen van de opgepakte verdachten zijn in handen van de Iraakse politie, de anderen worden door de VS vastgehouden.

De woordvoeder van het VS-leger Mark Kimmitt had dinsdag al laten weten dat 7 mensen werden opgepakt. Daarbij hoorde ook een man wiens springstoflading niet tot ontploffing was gebracht. Kimmit noemde de Jordanier Abu Musab Al Zarqawi de hoofdverdachte van de aanslagen. Die zou aan het hoofd staan van de Iraakse vleugel van Al Qaeda. De VS heeft een premie uitgeloofd van 10 miljoen dollar voor de arrestatie.

Tienduizenden sjiieten betoogden woensdag in Bagdad. Ze veroordeelden de aanslag en toonden afkeer voor de daders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud