20 doden bij rellen in Thailand

De clash tussen de betogers en de ordediensten in Bangkok wordt steeds heviger.

Bij gewelddadige schermutselingen tussen de politie en antiregeringsbetogers in de Thaise hoofdstad Bangkok vielen in het afgelopen weekend zeker 21 doden en achthonderdzestig gewonden. Het leger heeft zich teruggetrokken om het geweld te laten bedaren. Maar premier Abhisit Vejjajiva weigert af te treden.

(belga) - Onder de doden bevinden zich een Japanse cameraman, die voor het persagentschap Reuters werkte, en vier soldaten.

De betogers, de zogenaamde 'roodhemden', aanhangers van de oppositie, bezetten al acht dagen de belangrijkste commerciële wijk van de hoofdstad. Ze eisen het ontslag van premier Abhisit Vejjajiva. Tienduizenden soldaten en agenten werden ingezet om de wijk te 'bevrijden'. Maar daarbij kwam het tot hevige confrontaties. De ordediensten zetten traangas in en vuurden rubberkogels af. De betogers reageerden daarop met een regel van projectielen, waaronder ook molotov cocktails. Toen het geweld escaleerde zouden er langs de twee kanten vuurwapens gebruikt zijn.

De militairen heben zich in de loop van de avond teruggetrokken uit de omstreden wijken. Dit omdat het geweld buitensporig werd, zei een legerwoordvoerder. Verschillende landen, waaronder de VS, hebben het geweld al veroordeeld en een vreedzame oplossing gevraagd. Vier soldaten, die naar eigen zeggen in de chaos hun weg waren kwijtgeraakt en door de roodhemden werden vastgehouden, werden maandag vrijgelaten.

Voorlopig lijkt de impasse totaal. Want premier Vejjajiva drukte in een televisietoespraak wel zijn medeleven uit met alle slachtoffers en hun familieleden. Maar tegelijk maakte hij duidelijk dat hij niet aan aftreden denkt. De 'roodhemden' lieten intussen weten dat ze blijven strijden voor vervroegde verkiezingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud