25.900 Irakezen gedood of gewond

(belga) - Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Irak heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie schattingen bekendgemaakt van het aantal gedode of gewonde Iraakse burgers. Dat meldt de New York Times zondag.

Tussen 1 januari 2004 en september 2005 zouden ongeveer 25.900 slachtoffers gevallen zijn.

De cijfers stonden in een rapport van het Amerikaanse Congres, onopvallend vermeld in één alinea, aldus de krant. Het gaat ook enkel om mensen die het slachtoffer werden van de opstandelingen en niet van het Amerikaanse leger of de geallieerden.

Volgens het rapport is het aantal doden en gewonden sinds de aanvang van 2004 gestaag gestegen. In de eerste maanden van 2004 vielen er dagelijks gemiddeld 26 slachtoffers, daarna 40, in de beginmaanden van 2005 waren dat er al 53 en de afgelopen maanden 63. Omgerekend zijn dat 25.902 gedode of gewonde Irakezen.

De New York Times voerde een analyse uit van Hamit Dardagan van de organisatie 'Iraq Body Count', die statistieken opmaakt van burgerslachtoffers in Irak. Volgens de organisatie vallen er drie gewonden voor elke dode burger. Als de cijfers van het Pentagon kloppen, zouden er in Irak sinds januari 2004 al (of slechts) 6.475 burgerdoden gevallen zijn.

Een onafhankelijke berekening van de 'Iraq Body Count' stelt daar 11.163 burgerdoden tegenover.

"De cijfers van het Pentagon lijken wat aan de lage kant", zo citeerde de New York Times een wetenschapper van Human Rights Watch.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud