Advertentie

25 doden bij aanslag op hoofdkwartier VS in Bagdad

(tijd) - Een zelfmoordaanslag in Bagdad kostte zondagochtend het leven aan 25 mensen. Het doelwit was het Amerikaanse hoofdkwartier in de Iraakse hoofdstad. De meeste slachtoffers zijn Irakese burgers. Er kwamen ook twee Amerikaanse militairen om. Het was de dodelijkste aanslag in Bagdad in bijna drie maanden.

Vlak voor het Amerikaanse hoofdkwartier in Bagdad explodeerde zondag een bomauto. De chauffeur liet een springlading van 500 kilogram ontploffen. De wagen stond aan te schuiven voor een controle aan de ingang van het gebouwencomplex, een paleis van de verdreven Iraakse president, Saddam Hoessein.

Er vielen 25 doden, van wie 23 Irakezen. De meesten werkten voor de Amerikaanse bezetter. De aanslag kostte ook het leven aan twee Amerikaanse militairen. Er waren ruim honderd gewonden. Sinds het begin van de oorlog in maart kwamen al 502 Amerikaanse militairen om in Irak.

Het Amerikaanse leger liet weten dat het vier Irakezen ondervraagt. Die werden de voorbije weken in de buurt van het hoofdkwartier aangehouden omdat er sporen van explosieven waren aangetroffen in hun auto. Volgens de Amerikanen heeft het viertal misschien iets te maken met de aanslag van zondag.

Het was de eerste zware aanslag op het hoofdkwartier. Voordien werd het gebouw wel al beschoten, maar vielen er nooit slachtoffers.

De aanslag in Bagdad was niet de enige dit weekeinde. Zondag ontplofte een springlading naast de weg in Baiji, in het noorden van Irak. De explosie gebeurde toen een Amerikaans konvooi voorbijreed. Er vielen geen slachtoffers. Amerikaanse soldaten schoten na de aanslagen wel een Iraakse burger dood, meldden ooggetuigen. En zaterdag kwamen drie Amerikaanse soldaten en twee Iraakse medewerkers om bij een soortgelijke aanslag in Taji, even ten noorden van Bagdad.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud