Advertentie

61 procent van EU-burgers wil minder kernenergie in de toekomst

Ondanks de zorg over de klimaatswijziging en de CO2-uitstoot wil 61 procent van de Europese bevolking dat het aandeel van de nucleaire energie vermindert. De Europese burgers zijn er niet gerust op dat er een veilig antwoord op het nucleair afval bestaat. Verder is er de vrees voor ongevallen in en rond kerncentrales. Die cijfers komen uit een zopas vrijgegeven peiling van Eurostat, het onafhankelijk statistische bureau van de Unie.

(belga) Dat de cijfers nu worden vrijgegeven, is geen toeval. Donderdag komt de Europese Raad bijeen en energie is één van de belangrijkste agendapunten. Uit de peiling blijkt ondermeer dat 62 procent van de Europese bevolking meent dat de energieproblematiek het best op Europees vlak kan worden aangepakt. Slechts 32 procent is van oordeel dat de beslissingen het best op nationaal niveau worden genomen.

Overigens is 76 procent van de Europese burgers ervan overtuigd dat ze de volgende 10 jaar hun energieverbruik zullen moeten veranderen. Nu reeds zegt 80 procent van de bevolking dat ze bij de aankoop van huishoudtoestellen met de energie-efficiëntie rekening houdt. Opmerkelijk is ook dat 83 procent vindt de Unie de lidstaten minimumpercentages inzake het aandeel van hernieuwbare energie moet opleggen.

Uitgerekend rond dit punt zitten de lidstaten nog niet op dezelfde golflengte. Men is er nog altijd niet uit of de 20 procent hernieuwbare energie voor 2020 bindend moet zijn. Allicht zullen de regeringsleiders deze knoop op hun topontmoeting doorhakken.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso maakte maandag bekend dat hij een persoonlijke adviesgroep op hoog niveau voor energie en klimaatswijziging heeft opgericht. De groep telt 11 leden, komt dinsdag voor het eerst bijeen en bestaat ondermeer uit Claude Manil van het Internationaal Energie Agentschap en Peter Sutherland, de voorzitter van British Petroleum.

Zondag waarschuwde de Duitse EU-Commissaris Günther Verheugen in Bild am Sontag ervoor om niet in klimaathysterie te vervallen. In een gesprek met de Süddeutsche Zeitung liet kanselier Angela Merkel duidelijk verstaan dat de teerlingen over het al dan niet bindend karakter van de energiedoelstellingen nog altijd niet gegooid zijn. Daarover, aldus Merkel, moet de Europese Raad uitsluitsel geven.

(foto: bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud