82 procent Britten wil referendum over nieuw EU-verdrag

De conservatieve campagne voor een Brits referendum over het nieuwe EU-verdrag komt op kruissnelheid. Maandag publiceerde de krant Daily Mail een peiling waaruit moet blijken dat 82 procent van de Britten een referendum wenst. Gordon Brown zou zelfs één vierde van de Labourstemmen verliezen, indien het referendum er niet komt.

(belga) Op de Europese top in juni haalde toenmalig Brits premier Tony Blair nogal wat toegevingen van zijn collega's binnen omdat hij ze overtuigde dat het de enige manier was om een referendum in het UK te vermijden. Zijn opvolger Gordon Brown volgde Blair en verklaarde dat het nieuwe EU-verdrag door het Britse parlement kon worden geratificeerd.

De Britse conservatieven zijn het daar niet mee eens en proberen de publieke opinie voor een referendum te winnen. Uit de peiling die maandag door de Daily Mail publiek werd gemaakt, blijkt dat een ruime meerderheid van de Britten een volksraadpleging ziet zitten. 82 procent is er voor gewonnen. Bij de linkse kiezers ligt het percentage nauwelijks lager, want 80 procent.

Volgens de Daily Mail is er reden tot zorg voor premier Brown. Zowat 25 procent van de linkse stemmers zou niet langer voor Labour stemmen, indien hij zich tegen het referendum blijft verzetten. 13 procent van die dissidenten overweegt dan zelfs om voor de conservatieven te stemmen. Ook de Daily Telegraph zit niet stil en pookt de referendumkoorts op. Op de website van de krant werd een petitie voor een volksraadpleging geopend. Maandag stonden er reeds 50.000 handtekeningen op.

Woensdag komt de Duitse kanselier Angela Merkel voor bilateraal overleg met Brown naar Londen. Het gaat om een routinebezoek, maar dat de referendumkwestie een gespreksthema wordt, staat vast. Als Brown zijn belofte inzake parlementaire ratificatie niet nakomt, dreigt een vertrouwensbreuk met Merkel, maar ook met de Franse president Nicolas Sarkozy en vele andere regeringsleiders. Ook Sarkozy engageerde zich om geen referendum over het nieuwe EU-verdrag te houden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud