Ban Ki Moon vraagt G20 stimulus van 1.000 miljard

Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN - Foto AFP ©AFP

Ban Ki Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vraagt in een brief aan de landen van de G20 om steun te geven aan een stimulusplan van 1.000 miljard dollar voor de groeilanden. De G20-landen komen volgende week in Londen bijeen en vertegenwoordigen 80 procent van de wereldeconomie.

(tijd) - Het bedrag is volgens bronnen bij de VN gebaseerd op wat de groeilanden zullen nodig hebben aan financiering in 2009 en 2010 om de crisis door te komen. Dat schrijft de Financial Times.

Volgens de krant zou Ban de G20-top te baat nemen om te pleiten voor een ernstige verhoging van de buitenlandse hulp, van geld voor de bestrijding van de klimaatverandering en armere regio's en voor meer fondsen voor de groeilanden. Ban zal het plan ook bespreken bij het bezoek van de Britse premier Gordon Brown aan de VN later op woensdag.

'Ik zal de G20 vragen een stimuluspakket te ondertekenen dat tegemoetkomt aan de noden van de groeilanden en suggereer daarbij het bedraag van 1.000 miljard dollar', aldus Ban.

'Het is een groot bedrag, maar het leeuwendeel ervan kan al worden vrijgegeven door de bestaande mechanismen en instituten. Door die steun te voorzien kunnen jullie de wereldeconomie steunen, jullie eigen groei verzekeren en de wereldwijde stabiliteit verzekeren', richt Ban zich tot de G20-landen.

'Als we de crisis niet deftig aanpakken, ben ik bezorgd dat dit niet alleen een economische crisis blijft, maar ook zal leiden tot een wereldwijde politieke instabiliteit', schrijft Ban.

Ban Ki Moon hoopt de 1.000 miljard dollar bijeen te krijgen door de verhoging van de middelen van het IMF tot 'ongeveer 500 miljard dollar'. Voorts moet 250 miljard dollar aan leenfaciliteiten op lange termijn beschikbaar worden gemaakt door de Wereldbank en multilaterale ontwikkelingsbanken. Tot slot moeten de doelstellingen van de top in Gleneagles in  2005 met 125 miljard dollar per jaar verhoogd worden.

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud