Catalanen stemmen over 'onafhankelijkheid'

Barcelona-voorzitter Joan Laporta steunt het referendum. ©REUTERS

In Catalonië vindt zondag een 'informeel referendum' plaats over de afscheuring van de regio van de rest van Spanje. De organisatoren hopen vooral op een grote opkomst, om het thema zo hoog op de politieke agenda te kunnen krijgen.

(tijd) - Meer dan 700.000 mensen in 170 dorpen en steden in Catalonië kunnen zondag deelnemen aan het 'referendum'. Tijdens de 'volksraadpleging' krijgen de Catalanen een duidelijke vraag voorgelegd: moet Catalonië een onafhankelijke staat binnen de Europese Unie worden?

De uitkomst van het referendum is wettelijk niet bindend. Maar de organisatoren van het 'informele referendum' hopen met een hoge opkomst vooral de druk op de grootste politieke partijen in Catalonië op te voeren om in de toekomst een echt referendum over de afscheiding van Spanje te organiseren.

Avontuur

'Dit wordt het begin van een avontuur richting zelfbeschikkingsrecht', zei Uriel Bertran, een van de organisatoren van het 'referendum'. Hij kreeg afgelopen vrijdag de steun van Joan Laporta, de voorzitter van voetbalclub FC Barcelona.

Hoeveel Catalanen het onafhankelijkheidsstreven precies steunen, is niet duidelijk. Peilingen over het onderwerp lopen erg uiteen. Catalonië geniet vandaag al van een grote vorm van autonomie.

De Spaanse premier, José Luis Rodríguez Zapatero, hoopt alvast dat de opkomst bij het 'informele referendum' van zondag niet te groot is. Spanningen tussen Madrid en Catalonië kan hij missen als kiespijn nu hij een uitweg moet zoeken uit de diepe economische crisis waarin zijn land momenteel zit.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect