Crisis maakt Denen warm voor de euro

Het standbeeld van de kleine zeemeermin in de haven van Kopenhagen.

De internationale financiële crisis heeft een meerderheid van de Denen overtuigd van de voordelen van de euro. Volgens de zondagseditie van de krant Politiken sprak voor de eerste keer een duidelijke meerderheid van 52 procent zich in een bevraging uit voor de invoering van de euro. Van de 1.185 bevraagden wees 39 procent de euro af en had 9 procent geen mening. Het aantal euro-voorstanders is daarmee in de laatste twee weken met 7 procent gestegen.

(belga) - Aanleiding vormt onder meer het optrekken van de basisrente door de Kopenhaagse Nationale Bank tot 5,5 procent om de sterk onder druk geraakte Deense kroon te stabiliseren. De Deense rente ligt daarmee ongeveer 1,75 procent boven de basisrentes in de eurozone.

De traditioneel tegenover de EU sceptische Denen hadden de invoering van de euro in september 2000 bij een volksraadpleging tegen de aanbeveling van hun regering in afgewezen. Premier Anders Fogh Rasmussen kondigde de afgelopen week een tweede referendum aan, dat reeds snel kan plaatsvinden. Hij is van mening dat de financiële crisis vele burgers heeft duidelijk gemaakt welke nadelen de afwijzing van de euro met zich meebrengt. De koers van de kroon is gekoppeld aan de euro.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect