Donkere wolken boven antiracismetop VN

Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni noemt de conferentie 'antisemitisch'. ©AFP

Er hangen donkere wolken boven de antiracismetop van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten, Canada en Israël hebben laten weten dat ze niet deelnemen aan de conferentie tenzij de tekst van de slotverklaring drastisch veranderd wordt. Ook Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië hebben hun 'ongerustheid' over de slotverklaring uitgedrukt. Intussen draait de Israëlische lobby op volle toeren en roept ze andere Europese landen op, de conferentie te boycotten. De conferentie, 'Durban 2', vindt van 20 tot 25 april plaats in Genève.

(belga) - Israël wordt in de slotverklaring als enige land bekritiseerd wegens de bezetting van de Gazastrook. En daar knelt volgens de Verenigde Staten het schoentje. Volgens de VS wordt Israël hierdoor 'op oneerlijke wijze' geviseerd. Zij eisen dan ook dat elke verwijzing naar een specifiek land en conflict in de slotverklaring verwijderd wordt. Zoniet nemen ze niet deel aan de conferentie.

Israël vreest dat de VN-conferentie over racisme enkel en alleen een mogelijkheid is om kritiek te uiten op de joodse staat. 'Het wordt met de dag duidelijker dat het tijdens de conferentie niet om de strijd tegen racisme gaat, maar wel om propaganda te voeren tegen Israël', stelt Ronald Lauder, voorzitter van het World Jewish Congress (WJC). De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, deelt die mening. 'Onder het mom van anti-racisme is deze conferentie ronduit antisemitisch en anti-Israël', aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay is de vrees van Israël totaal ongegrond. Pillay riep alle landen op om samen te werken aan een akkoord. 'Het is tijd dat alle landen hun partijdige en kleingeestige benaderingen aan de kant schuiven en aan het algemene belang beginnen te denken', aldus Pillay.

Islam

Vooral tussen de Westerse landen en de moslimlanden laait de discussie hoog op. De moslimlanden willen dat kritiek op de Islam, dus op het geloof, neerkomt op een schending van de mensenrechten. Het Westen wil daar echter niets van weten en vreest dat zo de vrijheid van religie in het gedrang komt. Zij vinden eerder dat de rechten en vrijheden van individuen beschermd moeten worden, niet van godsdiensten.

Ook voor de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen is de slotverklaring onaanvaardbaar. Enkele maanden geleden dreigde de minister al met een boycot. Sindsdien is er echter niets aan de verklaring veranderd. 'In het document wordt discriminatie op grond van seksuele oriëntatie niet veroordeeld en religie wordt boven het recht van individuen geplaatst. Nederland kan zo'n tekst niet accepteren', aldus Verhagen. Een besluit over een daadwerkelijke boycot heeft hij echter nog niet genomen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect