Advertentie

EU schrapt bankgeheim voor Europeanen

EU-commissaris voor Fiscaliteit (foto Sofie Van Hoof)

Luxemburg, Oostenrijk en België zullen zich niet langer kunnen beroepen op hun bankgeheim/discretie wanneer een andere lidstaat van de EU informatie vraagt over een van zijn burgers. Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie morgen bekendmaakt. Commissaris voor Fiscaliteit Laszlo Kovacs wil zo de strijd tegen belastingparadijzen opvoeren.

(tijd) - Officieel gaat het voorstel over administratieve samenwerking en wederzijdse bijstand bij de correcte inning van belastingen. In een interview met het persagentschap Reuters maakt commissaris Kovacs duidelijk dat het om een symbolisch belangrijke ingreep gaat. Als het voorstel wordt goedgekeurd, wordt België verplicht financiële informatie te verstrekken aan de Duitse fiscus over Duitsers, bijvoorbeeld. Een Belg die in België woont en werkt, en hier zijn centen bij de bank heeft, wordt niet geraakt door het voorstel. Het voorstel gaat over personenbelasting, maar ook over btw en accijnzen.

Kovacs beseft dat hij geen applaus zal krijgen in Luxemburg, Oostenrijk en België, de enige 3 van de 27 EU-lidstaten met een bankgeheim. Als alle andere lidstaten het voorstel genegen zijn, zal het voor die drie wel moeilijk worden op het voorstel eeuwig te blokkeren. Juridisch gezien kan Europa enkel bij unanimiteit over fiscale voorstellen stemmen.

Volgens de Commissie zou Europa veel sterker staan in internationale gesprekken over belastingontduiking, wanneer het intern strengere normen hanteert. Vooral Duitsland is de laatste maanden erg gebeten op een strengere aanpak van de Liechtensteins van deze wereld.

Het voorstel zou meteen ook de richtlijn over de spaarfiscaliteit versterken. Die regelt de samenwerking tussen belastingdiensten wanneer Europeanen spaargeld in een ander land aanhouden. In de regels zittten momenteel nog enkele ontsnappingsroutes.

Laszlo Kovacs geeft morgen op de middag een persconferentie in Brussel over zijn voorstel.

DDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud