Europarlement keldert akkoord over Swift

Het hoofdkwartier van Swift in Ter Hulpen ©Photo News

Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg met een ruime meerderheid een akkoord verworpen dat de Verenigde Staten toegang biedt tot de gegevensbanken van Swift, de in België gevestigde operator die het internationale betalingsverkeer van duizenden banken beheert.

(belga) - Ondanks zware druk van de Amerikaanse en de Europese regeringen kelderden de Europarlementsleden met 378 tegen 196 stemmen de overeenkomst. Het is de eerste keer dat het halfrond in Straatsburg zijn versterkte bevoegdheden onder het nieuwe verdrag van Lissabon aanwendt om een veto te stellen tegen een internationale overeenkomst.

Onder impuls van liberalen, socialisten en groenen kwam een meerderheid van het Europees Parlement tot de slotsom dat het akkoord, dat sinds 1 februari van kracht was, onvoldoende waarborgen bevat voor de bescherming van de privacy van Europese burgers. Met steun van de Europese Commissie probeerden de conservatieve fracties de stemming alsnog uit te stellen tot maart, maar dat stuitte op verzet bij de linkerzijde.

Het getorpedeerde akkoord was sowieso slechts geldig tot het najaar. Intussen zouden de Europeanen en de Amerikanen onderhandelingen aanvatten over een definitieve regeling.

Het parlementaire veto vormt in ieder geval een opdoffer voor de Amerikanen, die claimen dat ze die financiële gegevens nodig hebben om financiers van het terrorisme op te sporen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton stuurde onlangs nog een brief naar het halfrond om het akkoord te verdedigen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect