Grieken in shock na aankondiging besparing

©AFP

De Griekse bevolking verkeert in shock nadat de regering woensdag aankondigde dat er 4,8 miljard euro moet worden bespaard. 'God helpe ons', titelt de conservatieve krant Apogevmatini.

(belga) - 'Een lawine aan maatregelen zal ons leven veranderen', schrijft Eleftherotypia. Alle kranten lijken het er wel min of meer over eens dat de besparing nodig is om het failliet van hun land te vermijden.

De Griekse regering kondigde woensdag een hele resem besparingsmaatregelen aan. Zo wordt het btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent. De pensioenen worden bevroren, zowel in de openbare als in de privésector. Er komen bovendien hogere taksen op tabak (+ 63 procent), alcohol (+ 20 procent), brandstoffen en luxeproducten.

De dagbladen vrezen donderdag openlijk dat niet alleen de kleinhandelaars, maar ook de middenstanders deze ingrepen niet zullen overleven. 'De Griekse markt zal uitsterven', spiegelt Vradyni voor.

Volgens de kranten gaat het om de ergste crisis die Griekenland ooit gekend heeft. 'De overheidsmaatregelen hebben de Grieken getroffen als een elektrische schok', aldus de krant Ta Nea, die dicht bij de socialistische regering staat. 'Dit wijzigt ons leven ingrijpend.'

Zowat driehonderd leden van de communistische vakbond hebben intussen het ministerie van Financiën in Athene bezet. Ze verhinderen de ambtenaren de toegang. De overheidsvakbond plant een 24-urenstaking op 16 maart.

Eilanden verkopen

Griekenland krijgt intussen ook raadgevingen uit allerlei hoeken. Duitse parlementsleden opperen zelfs de mogelijkheid om enkele eilanden te verkopen, traditioneel populaire vakantiebestemmingen bij de Duitsers.

'Geef ons Korfoe en wij geven jullie centen', laat parlementslid Frank Schäffler van regeringspartij FDP weten. Griekenland telt zowat zeshonderd eilanden, het merendeel onbewoond.

Bondskanselier Angela Merkel ontvangt vrijdag de Griekse premier Papandreou.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud