Advertentie
Advertentie

IJslandse regering valt over economische crisis

Geir Haarde, premier van IJsland - Foto AFP ©AFP

Geir Haarde, de eerste minister van IJsland, heeft maandag het ontslag van zijn volledige regering aangekondigd. De coalitie is onder druk van de zware economische crisis uiteengevallen.

(tijd/belga) - Haarde zal het ontslag van de regering aanbieden aan de president. De IJslandse regering bestond uit een coalitie van de Onafhankelijkheidspartij en sociaaldemocraten. 'Ik betreur het enorm dat we niet voortkunnen met deze coalitie', aldus Haarde in het IJslandse parlement.

Haarde kondigde vorige week nog vervroegde verkiezingen aan. Wegens gezondheidsredenen zou Haarde zich daarbij niet meer kandidaat stellen.

De vervroegde verkiezingen bleken niet afdoende om de gemoederen van de bevolking te bedaren. Die organiseert de ene manifestatie na de andere om uiting te geven aan het ongenoegen. Zaterdag nog kwamen vijfduizend mensen op straat om het onmiddellijke ontslag te eisen.

Uit een peiling diezelfde dag bleek dat de linkse partijen intussen een veel grotere populariteit genieten dan de regerende coalitie.

IJsland telt 320.000 inwoners en is grotendeels afhankelijk van de banksector, die grote klappen kreeg tijdens de economische crisis.

In oktober zag de regering zich genoodzaakt de drie grootste banken te nationaliseren. Desalniettemin is de bevolking razend omdat velen hun job verloren en hun spaartegoeden in rook zagen opgaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud