Advertentie

Louis Michel haalt uit naar Hamas

Foto Belga ©BELGA

Europees Commissaris voor ontwikkeling en internationale hulp Louis Michel heeft maandag op bezoek in de Gazastrook uitgehaald naar Hamas. De islamitische beweging, in 2006 winnaar van de allereerste democratische verkiezingen in de Arabische wereld, hebben volgens Michel een 'vernietigende verantwoordelijkheid' voor de Israëlische militaire campagne die Gaza in de as heeft gelegd en zo'n 1.300 doden heeft geëist.

(belga) - Hamas 'is een terreurbeweging en moet als dusdanig aan de kaak gesteld worden', zei de Belgische Eurocommissaris op een persconferentie in Jabaliya, in het noorden van de Gaza.

Michel is voor een tweedaagse 'humanitaire missie' in de Gaza en Israël. Vandaag/maandag, de afsluitende dag, staat nog een onderhoud met de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Meir Sheetrit, op het menu.

'De (Europese) publieke opinie heeft er genoeg van dat wij steeds maar geld ophoesten -zij het de Commissie, de lidstaten of de grote schenkers- voor infrastructuur die daarna systematisch vernield wordt', zei Michel. Onduidelijk is of de Eurocommissaris daarmee ook de schuld voor de vernielingen van de Palestijnse infrastructuur in de schoenen van Hamas schuift.

De Europese Unie, de grootste donor van de Palestijnen, beschouwt, in navolging van de VS, Hamas als een terreurorganisatie en draagt aldus al haar hulp over aan de Palestijnse Autoriteit, het tegen een eroderende populariteit kampende Fatah-bolwerk geleid door uittredend president Mahmud Abbas.

Voorafgaand aan zijn missie ter plaatse had Michel ook Israël gegispt, onder meer wegens zijn 'ontoereikende' bescherming van de (Palestijnse) burgerbevolking en het niet respecteren van de internationale mensenrechtenwetgeving. In een gesprek met de krant La Libre Belgique leek het zelfs dat Michel afstand nam van de EU-beslissing van december om de relaties met Israël nog verder aan te snoeren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud