Advertentie
Advertentie

Obama gaat sterk investeren in infrastructuur

Foto EPA ©EPA

De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag beloofd dat er sterk geïnvesteerd zal worden in de Amerikaanse infrastructuur. Het zou gaan om de grootste investeringen sinds de jaren 1950. Ook wil Obama de toegang tot het internet gevoelig verbeteren.

(belga) - Die twee maatregelen kaderen in het economisch herstelplan dat Obama in werking wil stellen vanaf zijn aanstelling op 20 januari. Dat plan zou volgens Obama 2,5 miljoen jobs moeten creëren.

"Wij gaan miljoenen banen creëren door de grootste investering in onze nationale infrastructuur sinds de oprichting van het federale snelwegennet in de jaren '50", verklaarde Obama tijdens zijn wekelijkse toespraak op de radio.

Obama engageerde er zich ook toe om de toegang tot breedbandinternet te verbeteren voor de Amerikanen, zodat minstens "elk kind online kan".

"We moeten onze informatiesnelwegen vernieuwen. Het is onaanvaardbaar dat de Verenigde Staten maar op de vijftiende plaats staan wat betreft de installatie van breedbandnetwerken", stelde Obama. Hij herinnerde er aan dat de VS "het internet hebben uitgevonden". Er moet op dat vlak actie ondernomen worden om "de competitiviteit van de VS te versterken", luidde het.

In zijn toespraak had Obama het ook over de zeer slechte werkloosheidscijfers die vrijdag bekendgemaakt werden. Met een werkloosheidsgraad van 6,7 procent in november en het verlies van 533.000 jobs, was het "de slechtste maand in meer dan 30 jaar".
"We gaan geen beroep doen op de oude methodes die men gebruikt in Washington. We zullen het probleem niet zomaar verdrinken onder het geld", stelde Obama. Hij beloofde dat de investeringen nauwgezet gecontroleerd zullen worden.

Wat de infrastructuur betreft, beklemtoonde Obama dat "het kostbare geld van de belastingbetaler op een nieuwe en intelligente manier geïnvesteerd zal worden". "Als een staat niet snel handelt om te investeren in wegen en bruggen, zal ze subsidies verliezen".

Een van de andere maatregelen die Obama voorziet, is een grootschalige modernisering van schoolgebouwen. "We zullen de gebouwen die in slechte staat zijn, herstellen en ze energie-efficiënter maken en we zullen nieuwe computers plaatsen in de klassen", zei hij.

Obama wil ook zeer veel energie besparen in openbare gebouwen door de verwarming en verlichting te vervangen. Op die manier moeten miljarden dollar bespaard worden. De Amerikaanse regering betaalt momenteel "de grootste energiefactuur ter wereld".

Een vijfde maatregel die Obama aankondigde, betreft de gezondheidszorg. Daar wil de nieuwe president "niet enkel jobs, maar ook levens redden". "Elk medisch kabinet en ziekenhuis moet de modernste technologieën gebruiken en moet beschikken over de elektronische gegevens van patiënten om vergissingen te vermijden en om elk jaar miljarden te besparen", luidde het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud