Obama schort procedures in Guantanamo op

Als een van zijn eerste beleidsdaden in het Witte Huis heeft de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama dinsdag de opschorting met 120 dagen bevolen van vervolging van gevangenen op Guantanamo. Vanuit de EU wordt 'verheugd' gereageerd.

(tijd/belga) - Tijdens zijn verkiezingscampagne had de Democraat een sluiting van Guantanamo op Cuba beloofd voor het geval hij verkozen zou worden.

In de militaire gevangenis vertoeven nu nog 245 terreurverdachten. Velen van hen zitten er al zeven jaar zonder aanklacht of proces. Slechts tegen zowat twintig van hen loopt momenteel een vervolging wegens oorlogsmidaden door militaire commissies, die door de regering Bush opgerichte uitzonderingsrechtbanken zijn.

Onder die aangeklaagden horen ook vijf van wie verondersteld wordt dat ze achter de schermen hebben meegewerkt aan de aanslagen van 11 september. Een van hen is Chalid Sjeikh Mohammed, die de spil van de terreurdaden zou vormen.

Europa

Vanuit de Europese Unie wordt positief gereageerd op het initiatief van Obama. Jacques Barrot, de Franse Vice-voorzitter van de Europese Commissie en Commissielid voor Justitie en Veiligheid, is 'zeer verheugd dat het een van de eerste daden van Obama is om de trieste pagina van de gevangenis in Guantanamo om te draaien'. 'Dat is een erg belangrijk symbool.'

'Ik heb vertrouwen in de VS'; aldus Barrot. 'De gevangen in Guantanamo moeten een eerlijk en objectief proces krijgen zodat eindelijk de waarheid aan het licht komt over hun handelingen', zegt Barrot.

'Uiteraard moet de strijd tegen het terrorisme een belangrijke prioriteit blijven voor de VS en voor Europa. We moeten een zijn in die strijd, maar altijd respect hebben voor de mensenrechten.'

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud