Spanje kampt voor het eerst met deflatie

De Spaanse premier Zapatero (foto: EPA)

De kerninflatie in Spanje is in april in negatief vaarwater beland. Het is de eerste keer sinds 1986 dat dat gebeurt. De cijfers komen heel ongelegen, twee dagen nadat premier Zapatero drastische besparingen aankondigde. Het nieuws weegt vrijdag fors op de euro en op de aandelenmarkten.

Brussel (tijd) -De kerninflatie, die geen rekening houdt met onder meer energiekosten, viel in april jaar op jaar 0,1 procent terug. In maart was er nog een stijging met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is de eerste daling sinds in 1986 met het registreren van maandelijkse inflatiecijfers werd aangevangen. Het algemene prijsniveau steeg met 1,6 procent, in lijn met de verwachtingen.

Dat de kerninflatie in Spanje nu daalt, jaagt een siddering door de markten. De Spaanse inflatie ligt doorgaans hoger dan het gemiddelde in de eurozone. De markt vreest dat Spanje is vertrokken voor een lange en pijnlijke periode van dalende prijzen. Dat is nefast voor de Spaanse economie. Spanje kampt met een werkloosheidsgraad van ruim 20 procent. Bovendien hebben vooral de Spaanse gezinnen zich de laatste jaren fors in de schulden gestoken. Een deflatiescenario komt erop neer dat de reële schuld van de gezinnen toeneemt.

Goldman Sachs zegt dat de Spaanse begrotingssaneringen de economie naar een 'veiliger herstelpad' brengen, maar de impact is wel een lagere groei op korte en middellange termijn. Het Wall Street-huis verwacht nu dat de economie dit jaar 0,5 in plaats van 0,3 procent krimpt. In 2011 zou een bescheiden herstel van 1 procent volgen, in plaats van de eerder verwachte 1,4 procent.

Stijn Demeester
stijn.demeester@tijd.be

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231740; fax: 32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud