Topbankiers aan tafel over risico's

De Bank for International Settlements (BIS) haalt dit weekend verschillende top- en centrale bankiers naar Basel om de heropleving van het 'buitensporige risico nemen' te bespreken. Dat meldt de Financial Times op zijn website. Die onverantwoorde risico's lokten voor een groot deel de huidige financiële crisis uit.

(tijd) - In de uitnodiging uit de BIS haar bezorgdheid over de financiële bedrijven die 'teruggrijpen naar hun agressieve gedrag dat in pre-crisistijden domineerde'. De gesprekken komen op een moment waarbij het schuchtere aantrekken van de wereldwijde economie wordt overschaduwd door 'dreigende publieke en stijgende overheidsschulden' en een toenemende werkloosheid.

Daarnaast is de BIS, ook bekend als de centrale bank onder de centrale banken, bezorgd dat 'het zeer goedkope en overvloedige geld' het nemen van buitensporige risico's aanmoedigt.

In een nota tekent de BIS de krijtlijnen uit van enkele voorstellen die volgens haar tot een gezonder financieel systeem kunnen leiden. Een van de voorstellen behelst een lagere rendabiliteit op het eigen vermogen, wat volgens de BIS het nemen van risico's moet ontmoedigen.

Verschillende bankiers uit de private sector waaronder vertegenwoordigers van BlackRock, Wells Fargo en Citigroup zegden al toe. Lloyd Blankfein van Goldman Sachs en Jamie Dimon van JPMorgan Chase waren eveneens onder de genodigden, maar geven verstek.

KD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud