VS stoppen 2 miljard extra in slooppremie

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde vrijdagavond een extra 2 miljard dollar kredieten voor de slooppremie, bijgenaamd 'cash for clunkers'. Amerikanen ruilden massaal hun oude karren in, waardoor de oorspronkelijke 1 miljard dollar al na vijf dagen uitgeput was.

(tijd) - De slooppremie blijkt in de VS net als in Europa een enorm succes. Met het 'cash for clunkers'-programma biedt Washington Amerikanen die hun oude auto voor een nieuwer en zuiniger model inruilen, 3.500 à 4.500 dollar cash. De maatregel maakt deel uit van het economische relanceprogramma en moet vooral de zieltogende Amerikaanse auto-industrie een welgekomen steuntje in de rug geven.

De 1 miljard dollar die de Amerikaanse overheid voorzag, is na vijf dagen al uitgeput. Sinds maandag maakten al 22.782 Amerikanen er gebruik van. Daarom keurde het Huis van Afgevaardigden vrijdagavond in de laatste sessie voor het zomerreces nog in allerijl een bijkomende 2 miljard dollar voor het programma goed. Dat gebeurde met een overweldigende meerderheid van 316 tegen 109 stemmen, dankzij de steun van heel wat Repubikleinse oppositieleden.

Volgende week moet ook de Senaat, die pas later in zomerreces vertrekt, nog groen licht geven.

KVS/KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content