Advertentie
Advertentie

Lauwe reacties op Van Rompuy

Zo enthousiast de benoeming van Herman Van Rompuy tot Europees president in eigen land onthaald wordt, zo lauw zijn de reacties in het buitenland. 'Een grijze muis, een stuk meubilair, een minimale invulling van de job', zo luiden de reacties. Van Rompuy start in zijn nieuwe functie vanaf 1 januari.

(tijd) - Premier Herman Van Rompuy wordt de eerste president van Europa. Daarover zijn de 27 Europese leiders in Brussel het donderdagavond verrassend snel eens geraakt. Hij start zijn nieuwe functie vanaf 1 januari.

De acht socialistische regeringsleiders in Europa hebben zich voor de aanvang van de top unaniem achter Catherine Ashton geschaard voor de positie van Hoge Vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid, de Britse premier Gordon Brown incluis. Dat betekende dat Londen de kandidatuur van Tony Blair voor het Europese presidentschap opgaf. Op die manier kwam de weg voor Herman van Rompuy om als president te worden voorgedragen helemaal vrij. 

De Belgische kranten reageren met gepaste trots op de benoeming van de Belg op de topfunctie. Al focussen ze tegelijk ook op de grote uitdagingen die zijn vertrek zal veroorzaken in eigen land. Er komt nog maar eens een politieke stoelendans op gang, en overal wordt de vraag gesteld of zijn gedoodverfde Yves Leterme deze keer wel een geslaagde doorstart zal kunnen maken.

Ook in het buitenland is de benoeming van Van Rompuy en Ashton voorpaginanieuws. Al klinkt daar in de commentaren meer scepsis door over het zwakke internationale profiel van de twee. The Financial Times schrijft dat 'deze benoemingen doen twijfelen over het vermogen van de twee betrokkenen om te rivaliseren met Washington en Peking'. 'Op inspirerend leiderschap ligt kennelijk een taboe', zo reageerde een Nederlandse politicus in de Volkskrant. 

Onderhandelen

Van Rompuy toonde zich zeer ad rem en onverstoorbaar op de afsluitende persconferentie van de EU-top. 'Er is veel discussie geweest over het profiel dat de president moet hebben. Maar er is maar 1 profiel mogelijk: dat van dialoog, eenheid en actie', zei Van Rompuy.

'Mijn hele politieke leven heeft zich afgespeeld in wederzijds begrip en respect voor mijn tegenstanders, en dat zal ik voortzetten. Ik blijf heel discreet, zeker de komende weken.'

Op de vraag hoe Van Rompuy zich voelt, antwoordde hij: 'Daarop zal ik antwoorden in mijn memoires.'

Functie

De president van Europa, een topjob die werd gecreëerd in het Verdrag van Lissabon, wordt benoemd voor 2,5 jaar. Het mandaat is slechts één keer verlengbaar. Hij leidt de Europese Raad.

Hij bereidt in samenspraak met het roterende voorzitterschap (dat de leiding over de bijeenkomsten van de vakministers behoudt) en de Europese Commissievoorzitter de agenda voor. Over het voorbereiden van de conclusies van de toppen bestaat er dan weer minder duidelijkheid.

Daarnaast zal de vaste voorzitter veel tijd en energie spenderen aan het vertegenwoordigen van de Europese Unie op het internationaal toneel. Dat was ook de roeping die de Britse en Franse voorstanders van de functie in de Europese Conventie voor ogen hadden: een man of vrouw die het gezicht van Europa wordt en dé contactpersoon voor Washington, Moskou en Peking. Later werd ook het doortastende optreden van toenmalig EU-voorzitter Nicolas Sarkozy in de Russisch-Georgische oorlog aanzien als een argument voor een voorzitter met een internationale reputatie.

De geesten zijn echter geëvolueerd. De leiders van de grote landen hebben beseft dat een voorzitter met sterke presidentiële allures hun eigen positie zou kunnen verzwakken en in kleine landen en pro-Europese kringen bestond de vrees dat de Raadsvoorzitter de voorzitter van de Europese Commissie -de bewaker van het algemene Europese belang- zou kunnen overvleugelen.

Met Herman Van Rompuy, een consensusfiguur zonder sterallure, zijn die bezwaren nu definitief van de baan. 

 RV

 

Bekijk de biografie van Van Rompuy

Hoe ziet Europa er na Lissabon uit? Bekijk de grafiek

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud