Verkiezingen Roemenië naar tweede ronde

De Roemeens president Traian Basescu (foto: Reuters) ©REUTERS

Bij de presidentsverkiezingen in Roemenië heeft uittredend president Traian Basescu zondag volgens de peilingen de meeste stemmen achter zich gekregen. Hij zal het in een tweede ronde wel nog moeten opnemen tegen de sociaal-democratische oppositieleider Mircea Geoana.

Basescu zou volgens de peilingen 33 tot 34 procent van de stemmen krijgen, Geoana 31 tot 32 procent. Op 6 december volgt een tweede ronde. Officiële cijfers zijn er pas maandagochtend.

De nieuwe president wacht de zware taak een uitweg te vinden voor de politieke én economische crisis in het land.

Aftredend president Traian Basescu wil het tweekamersysteem afschaffen en het aantal parlementsleden reduceren van 471 tot 300. Basescu neemt het op tegen elf andere kandidaten.

Geoana is de voorzitter van de sociaaldemocratische PSD. De PSD stapte begin oktober uit de regeringscoalitie met de liberaaldemocratische PDL, die Basescu steunt.

Politieke crisis

Sindsdien zit Roemenië in een politieke crisis. De minderheidsregering van premier Emil Boc blijft aan de macht tot het parlement een nieuwe premier goedkeurt. Begin deze maand stuurde het parlement reeds een kandidaat-premier wandelen en het wil zich pas na zondag uitspreken over een tweede door Basescu voorgedragen eerste minister.

Intussen staat Roemenië wel onder druk van het Internationaal Monetair Fonds om voor 10 december een geloofwaardige begroting goed te keuren. Als dat niet gebeurt zal het IMF niet de volgende schijf van een reddingskrediet van in totaal 20 miljard euro uitkeren.

Economische crisis

Roemenië werd zwaar getroffen door de economische crisis. De economie kromp in het derde kwartaal jaar op jaar met 7,1 procent en voor het hele jaar wordt een krimp van 8 procent verwacht. De nieuwe regering staat voor de opdracht ingrijpende hervormingen door te voeren die de voorbije jaren op de lange baan werden geschoven.

LDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content