Aanhangers al Sadr leveren wapens in

(belga) - Aanhangers van de Iraakse radicale sjiitische leider Moqtada al Sadr zijn maandag in Sadr City begonnen met het indienen van hun zware wapens. Ze hebben daar vijf dagen voor. De inlevering is een gevolg van het akkoord dat dit weekend door aanhangers van al-Sadr met de Iraakse interimregering werd afgesloten, zo meldt de Iraakse televisie.

Op de beelden was te zien hoe rebellen van Sadrs leger hun zware machinegeweren, raketgranaten en ander wapentuig ontmantelden en overbrachten naar één van de drie verzamelpunten die verspreid liggen in het sjiitische gebied.

In het akkoord beloofde de Iraakse regering dat het de militanten niet zou vervolgen en hen geld zou betalen voor de ingeleverde wapens. Amerikaanse troepen moesten zich terugtrekken uit Sadr City en de controle over de veiligheid volledig overlaten aan Iraakse veiligheidsdiensten.

'Dit akkoord betekent niet dat er een staakt-het-vuren komt', zo waarschuwde de Amerikaanse commandant Gary Volesky. 'We hebben geen staakt-het-vuren afgesloten. Onze bewegingsvrijheid is niet beperkt. Als we inlichtingen krijgen die ons ertoe verplichten om een raid of een aanval uit te voeren, dan mogen we dit nog altijd', aldus de legercommandant.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud