Aanslag Algiers opgeëist door Al Qaeda-afdeling

De dubbele zelfmoordaanslag in de Algerijnse hoofdstad Algiers heeft woensdag aan minstens 23 mensen het leven gekost. Zo'n 162 anderen raakten gewond. Dat blijkt uit een nieuwe officiële dodenbalans van de Algerijnse civiele bescherming. De Maghrebijnse afdeling van het terreurnetwerk al-Qaida heeft inmiddels in een telefoontje aan de televisiezender al-Jazeera de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

(belga) De aanslagen deden zich bijna gelijktijdig voor omstreeks 11.45 uur Belgische tijd. De eerste aanslag was gericht tegen de regeringszetel, in het centrum van Algiers. De andere aanslag, die werd uitgevoerd met behulp van drie bomauto's, viseerde een politiecommissariaat in Bab al-Suwar. De aanslag tegen het regeringsgebouw maakte 12 doden en 118 gewonden. Bij de explosies in Bab al-Suwar vielen 11 doden en 44 gewonden.

Premier Abdelaziz Belkhadem heeft de aanslagen inmiddels veroordeeld en sprak van een 'laffe en criminele daad' die 'bewust is gepleegd op een ogenblik dat Algerije 'nationale verzoening nastreeft''.

Het regeringsgebouw telt verscheidene verdiepingen. De regering en diverse ministeries, waaronder dat van Binnenlandse Zaken, zetelen er. Voor het gebouw ontplofte volgens getuigen een bomauto. De explosie, die erg krachtig was, kon in heel de stad worden gehoord en beschadigde een deel van de gevel van het gebouw. Meer dan een uur na de aanslag was er nog steeds een zwarte rookpluim te zien boven de plaats van de feiten.

De twee aanslagen komen er enkele dagen na een zware schermutseling tussen het leger en een groep gewapende islamisten in Aïn Defla, 160 kilometer ten westen van Algiers. Daarbij kwamen 9 militairen om het leven. Sinds begin april verloren al minstens 33 mensen, onder wie een 15-tal leden van de veiligheidsdiensten, het leven bij verschillende geweldplegingen, die worden toegeschreven aan islamisten.

Dinsdag werd ook Casablanca, de economische hoofdstad van Marokko, opgeschrikt door zelfmoordaanslagen. Daarbij werd een politieagent gedood. Ook 4 zelfmoordterroristen kwamen om.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud