Aanslag in Pakistan eist minstens 22 doden

(tijd) - De bomaanslag tijdens een optocht van sjiitische moslims in de Pakistaanse stad Hangu heeft aan minstens 22 mensen het leven gekost. Er vielen meer dan 50 gewonden. De burgemeester van Hangu benadrukte dat het dodental nog kan oplopen.

De aanslag vond plaats tijdens een optocht van sjiitische moslims. Die vieren momenteel het 'Ashura'-feest, waarop de dood in het jaar 680 van imam Hoessein wordt herdacht, de kleinzoon van de profeet Mohammed.

Een tiental mensen werd gedood toen twee twee bommen explodeerden, aldus minister van Binnenlandse Zaken Aftab Ahmed Khan Sherpao. Bij het daaropvolgend protest stierf nog eens een aantal mensen.

Vooral in Pakistan komt het steeds opnieuw tot gewelddadigheden tussen radicale soennieten en aanhangers van de sjiitische minderheid. De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken zei dat ook de aanslag in Hangu religieus gemotiveerd was. Onderzocht wordt of het om een zelfmoordaanslag of twee bommen met een tijdmechanisme ging. Ooggetuigen zegden dat de springtuigen ontploften op het ogenblik dat de processie het marktplein in Hangu op 250 kilometer ten westen van de hoofdstad Islamabad had bereikt.

Bij botsingen tussen sjiieten en soennieten in de West-Afghaanse stad Herat kwamen volgens de politie vier mensen om. Meer dan 40 mensen raakten gewond, een deel van hen liep levensgevaarlijke verwondingen op.

In de Libanese hoofdstad Beiroet hebben honderdduizenden sjiitische moslims hun belangrijkste religieuze feestdag aangegrepen om tegen de fel omstreden cartoons te protesteren.

Ook in India waren er sjiitische processies. In Srinagar, de regionale hoofdstad van het Indiase deel van Kasjmir, namen volgens ooggetuigen enkele duizenden sjiieten aan een vreedzame optocht deel. In de marge van de feestelijkheden scandeerden gelovigen leuzen tegen Denemarken uit protest tegen de cartoons. Ook de roep ter ondersteuning van Iran in de nucleaire strijd was luid.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud