Aanslag nabij zetel MI5 in Belfast

politie Belfast (foto EPA)

In de Noord-Ierse hoofdplaats Belfast is kort na middernacht een bomauto ontploft in de buurt van de zetel van de Britse geheime dienst MI5. Vermoedelijk is de ontploffing het werk van een republikeinse splintergroepering in een poging om het vredesproces te hinderen.

(belga) - De aanslag was kort op voorhand aangekondigd. Volgens een woordvoerster van de politie waren er geen zwaargewonden. Wel zou een man naar het ziekenhuis overgebracht zijn, meldde de Britse tv-zender BBC werd een man naar het ziekenhuis overgebracht.

Het springtuig zou door een taxi ter plaatse zijn gebracht. De familie van de bestuurder zou bedreigd zijn geweest. Politie en brandweer snelden ter plaatse terwijl de omgeving werd afgezet. Bewoners van omliggende woningen werd gevraagd om hun huizen te verlaten uit voorzorg.

Niet toevallig wellicht valt de aanslag op de dag dat Belfast de bevoegdheden over politie en justitie overneemt van Londen, enkele minuten nadat de overdracht officieel was bezegeld, ook al is de geheime dienst niet bij die overdracht betrokken.

De Noord-Ierse minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanslag en zei dat 'de democratische overdracht in sterk contrast staat met de activiteiten van een klein groepje criminelen dat de wil van de meerderheid van het volk niet aanvaardt maar dat geen steun heeft'. Een topman van de Ulster Unionist Party zei aan het persagentschap Reuters in de komende tijd 'meer van dit' te verwachten.

Noord-Ierland was jarenlang het toneel van dodelijk geweld tussen katholieken en protestanten. Sinds 1969 vielen er al meer dan 3.500 slachtoffers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud