Advertentie

Aanslagen Bagdad eisen meer dan 20 doden

Bij aanslagen door extremisten in Bagdad zijn maandag minstens 24 mensen gedood. Ondertussen voeren Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten voor de zesde opeenvolgende dag het nieuwe veiligheidsplan voor de Iraakse hoofdstad uit.

(belga) In een overwegend sjiitische wijk in het centrum van Bagdad ontplofte een bom in een bus. Minstens zeven burgers kwamen daarbij om het leven, zeker elf raakten gewond. Sommigen van hen zijn er erg aan toe.

In de noordelijke voorstad Kadhilija explodeerden volgens de Arabische nieuwszender al-Arabija drie autobommen naast een politiekantoor.

Bij twee ontploffingen nabij een markt in het zuidelijke district Zafarana kwamen acht Irakezen om en werden er dertien anderen gewond.

Er kwamen ook zeven mensen om toen iemand voor het huis van een militaire bevelhebber in al-Doeloeija, 70 kilometer ten noorden van Bagdad, een autobom tot ontploffing bracht. De militair overleefde de aanslag. De Amerikanen hebben het gebied versperd.

Minstens vier Irakezen kwamen om en acht liepen verwondingen op toen twee autobommen in de ten westen van Bagdad gelegen provincie al-Anbar een controlepost viseerden, aldus de televisiezender al-Jazeera.

Het Amerikaanse leger meldde dat Iraakse militairen, begeleid door Amerikaanse "adviseurs", zondag in het zuiden van Bagdad drie vermoedelijke leden van het sjiitische Mahdileger hebben gearresteerd. Ze zouden lid zijn van een groep die in december een officier van het Iraakse leger heeft ontvoerd, gefolterd en gedood.

Tevoren had het Amerikaanse leger bericht dat zaterdag een Amerikaanse soldaat is gesneuveld door de explosie van een granaat in Bagdad.

De aanslagen van maandag gebeurden een dag na de bloedige dubbele bomaanslag op een markt in het oosten van Bagdad. Daarbij kwamen minstens 60 mensen om het leven.

Amerikaanse en Iraakse soldaten voerden ondertussen voor de zesde opeenvolgende dag het nieuwe veiligheidsplan voor de hoofdstad uit. Honderden van hen zwermden uit over de straten en bestormden een aantal districten. In de straten verschenen controleposten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud