Advertentie

Advocaat van Saddam Hoessein gedood

Een van de advocaten van de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein, Chamis al-Obeidi, is gedood. Dat heeft de Iraakse openbare televisiezender Iraqia woensdag gemeld. Een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt het bericht.

(belga) Al-Obeidi is al de derde advocaat van Saddam Hoessein en zijn zeven medebeklaagden die sinds het begin van het proces op 19 oktober 2005 om het leven werd gebracht.

Volgens Iraqia werd de advocaat om het leven gebracht door 'terroristen', meer details werden niet gegeven. Een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken vertelde het Franse persbureau AFP dat het lichaam van al-Obeidi om 6 uur plaatselijke tijd was gevonden aan het rond punt Sabah al-Chayyat in de wijk Ur in het noordoosten van Bagdad.

Chalil al-Dulaïmi, een andere advocaat van Hoessein, vertelde dat de familie van al-Obeidi een telefoontje kreeg waarin gezegd werd dat de man om 3 uur plaatselijke tijd ontvoerd was in de buurt van Adhamiyah, een soennitische wijk in het noorden van Bagdad. De ontvoerders zouden een uniform van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben gedragen.

'Het gaat hier om een criminele daad die bedoeld is om de verdediging van Saddam schade toe te brengen op het moment dat de pleidooien worden voorbereid. Maar we zullen doorgaan met ons werk', aldus de man.

Een Amerikaanse medewerker aan het proces zei dat de advocaten een reeks veiligheidsmaatregelen hebben aangeboden gekregen 'die soms scherper waren dan de maatregelen voor de magistraten'. Volgens hem hebben sommige advocaten het volledige pakket maatregelen aanvaard, terwijl anderen slechts met een gedeelte hebben ingestemd. 'Men heeft aan al-Obeidi aangeboden om in de beveiligde Groene Zone te blijven, maar dat weigerde hij', aldus de medewerker. 'Daarop heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken hem een veiligheidsbudget gegeven en daar heeft hij niet tegen geprotesteerd.'

Op 8 november 2005 werd Adel Mohammed Abbas, een advocaat van voormalige vice-president Taha Yassin Ramadan in Bagdad door gewapende mannen om het leven gebracht. Een van zijn confraters, Thamer H'moud Hadi, die de halfbroer van Saddam Hoessein verdedigt, raakte bij die aanslag gewond. Een maand later, op 19 oktober 2005, de dag waarop het proces tegen Saddam begon, werd een andere advocaat om het leven gebracht. Saadun al-Janabi werd door gewapende mannen uit zijn bureau ontvoerd en daarna vermoord.

Foto: EPA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud