Afgetreden topadviseur Cheney pleit onschuldig

(belga) - Lewis 'Scooter' Libby, de kabinetschef van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney die vorige week ontslag nam nadat hij was aangeklaagd in de zaak-Plame, heeft donderdag onschuldig gepleit voor de feiten die hem ten laste worden gelegd.

De speciale aanklager Patrick Fitzgerald kreeg vorige week na een vooronderzoek van bijna twee jaar groen licht om Libby te vervolgen wegens meineed, belemmering van de rechtsgang en het afleggen van valse verklaringen in het onderzoek naar het lekken van de identiteit van CIA-agente Valerie Plame.

De 55-jarige Libby verscheen donderdag kort voor de rechter in Washington en pleitte onschuldig, meldtde Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij werd daarop onder persoonlijke borgtocht vrijgelaten.`

De identiteit van geheim agente Valerie Plame werd naar de pers gelekt in juli 2003. Volgens Plames echtgenoot, de diplomaat Joe Wilson, onthulde het Witte Huis de identiteit van zijn vrouw uit wraak. Wilson had president George W. Bush in een lastig parket gebracht door een van zijn argumenten voor de Irak-oorlog publiekelijk onderuit te halen. De diplomaat weerlegde namelijk de theorie dat Niger uranium zou hebben verkocht aan de vroegere Iraakse dictator Saddam Hoessein.

Het onthullen van de identiteit van een geheim agent is strafbaar in de VS. De aanklachten tegen Libby hebben niks te maken met wie de naam van Valerie Plame naar de pers lekte. Libby wordt wel ten laste gelegd dat hij loog toen hij de onderzoekers vertelde dat hij de naam van Plame eerst hoorde van journalisten. In werkelijkheid hoorde hij de naam van andere regeringsfunctionarissen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud