Afghaans leger doodt 150 Taliban-militieleden

(belga) - De Afghaanse overheidstroepen hebben de voorbije week in de westelijke provincie Badghis een grootschalige operatie tegen de Taliban op touw gezet. Honderdvijftig aanhangers van de Taliban zouden gedood zijn en de voormalige Taliban-gouverneur in de provincie zou gevangen genomen zijn. Dat heeft het Franse persbureau AFP zondag vernomen bij een Afghaanse functionaris.

Volgens Abdoel Wahid Tawakoli, de adjunct-directeur van de inlichtingendienst in de naburige provincie Herat, bereidden de aanhangers van de Taliban in Bagdhis een grootscheeps lente-offensief voor. De moslimfundamentalisten zouden proberen om de controle over de provincie over te nemen, vervolgens de provincie Herat aan te pakken en zo gaandeweg het hele land opnieuw in te palmen.

"Ze hebben enkele militaire posten in Bagdhis aangevallen en de lokale milities hebben in Herat versterking moeten vragen. Talrijke moejahedin zijn vervolgens op pad gegaan. De schoonmaakoperatie in het district Bala Murghab, zo'n 15 kilometer van de grens met Turkmenistan, heeft twee dagen geduurd", vertelde Tawakoli.

Bij de gevechten zijn minstens 150 Taliban-strijders om het leven gekomen. Aan Afghaanse zijde zouden zeven soldaten de gevechten niet overleefd hebben. De Afghaanse troepen onderschepten vijf commandanten van de Taliban. Naar verluidt gaat het om gezaghebbende mollahs die ten tijde van het Taliban-regime de lakens uitdeelden in Bagdhis en Herat.

Sinds een aantal weken hebben de Afghaanse soldaten de operaties tegen vermoedelijke Taliban-groepen opnieuw aangezwengeld. Vooral in het zuiden en het zuidwesten van het land wordt er vaak hevig gevochten. Maar ook in andere provincies is de rust nog steeds niet weergekeerd. Zo is een persoonlijke vriend en vertrouweling van de Afghaanse president Hamid Karzai vermoord in de centrale provincie Orusgan. Volgens de eerste berichten zou Hadji Djilani vermoord zijn door Taliban-aanhangers of al-Qaeda-terroristen, maar een woordvoerder van Karzai zei later op zondag dat de dood van Djilani het gevolg is van een oude vete in diens geboortedorp.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud