Advertentie

Afghaanse kiescommissie mag stemmen tellen

(belga) - Vijf dagen na de presidentsverkiezingen in Afghanistan, is donderdag het tellen van de stemmen begonnen. De voorbije dagen was daarmee gewacht na klachten over onregelmatigheden. De uitslag van de verkiezingen wordt ten vroegste over twee weken verwacht.

Een onafhankelijke commissie heeft de 43 bezwaren die kandidaten hadden ingediend, nu gecontroleerd. Enkele van de klachten handelden bijvoorbeeld over (on)uitwisbare inkt of stemlokalen die niet lang genoeg openbleven. Er is nu beslist om de urnen uit verschillende kieslokalen waar zich problemen zouden hebben voorgedaan, voorlopig niet mee te tellen.

Internationale waarnemers zegden na afloop van de verkiezingen dat die 'vrij en eerlijk' waren verlopen, maar ontkenden niet dat er zich 'hier en daar' problemen hadden voorgedaan.

In totaal stelden 18 Afghanen zich kandidaat voor de ambt van president. Bedoeling was om tegen 30 oktober de uitslag van de stemming te kennen. De organisatoren verwachten nu dat het manueel tellen van de stemmen, twee tot drie weken in beslag zal nemen. De winnaar wordt, behoudens een levensgrote verrassing, huidig president Hamid Karzai, de kandidaat van de Amerikaanse 'viceroy' in Afghanistan, Zalmay Khalilzad.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud