Afghaanse kiescommissie vraagt VN verkiezingen te onderzoeken

(belga) - Bij de Verenigde Naties is een verzoek ingediend om na te gaan of de presidentsverkiezingen van zaterdag in Afghanistan correct zijn verlopen. Dat heeft de Afghaanse kiescommissie maandag bekendgemaakt.

'Er is besloten om de VN te vragen een onafhankelijke groep van internationale verkiezingsexperten aan te duiden om de grond van beweringen (over onregelmatigheden) te onderzoeken', zo bevestigde Ray Kennedy, vice-voorzitter van de Afghaanse kiescommissie.

De groep zou bestaan uit drie personen, onder wie een voormalig Canadees diplomaat, een Zweeds verkiezingsexpert en een derde, nog aan te duiden persoon.

De verwerking van de stembrieven werd tijdelijk opgeschort, voor het geval het onderzoek ook de afzonderlijke urnes zou omvatten. 'We hebben gevraagd dat de stembrieven niet met elkaar worden vermengd', aldus Ray Kennedy.

Als de kandidaten die de rechtmatigheid van de stembusgang sinds zaterdag in twijfel trekken en de verkiezingen boycotten, toch nog willen stemmen, zal die vraag bestudeerd worden, zo klonk het nog.

Veertien van de achttien kandidaten die meedongen naar het presidentieel ambt, verwierpen de verkiezing zaterdag en boycotten de stembusgang omwille van onregelmatigheden. Onder hen ook de belangrijkste tegenstander van de huidige president Hamid Karzaï, voormalig minister van Onderwijs Yunus Qanooni.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud