Afghaanse president Karzai haalt zwaar uit naar buitenlandse troepen

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag opmerkelijk fel uitgehaald naar de buitenlandse troepen in zijn land, die hij verweet "onvoorzichtig" te opereren en zich te bezondigen aan "disproportioneel geweld". Afgelopen week kwamen bij gevechten tussen buitenlandse troepen en Talibanrebellen, en bij geallieerde bombardementen 90 burgers om.

(belga) Karzai deed zijn uitspraken zaterdag in het presidentieel paleis in Kaboel, waar hij de pers had uitgenodigd.

Karzai verweet de buitenlandse troepen niet te handelen zoals zijn regering dat vraagt. Dit zal in de toekomst niet meer getolereerd worden, luidde het. "Je bestrijdt geen terroristen door vanop 37 kilometer afstand een raket af te vuren. Dat leidt zeker tot burgerslachtoffers", verklaarde hij. "We zijn dankbaar voor hun hulp aan Afghanistan, maar dat betekent niet dat het leven van een Afghaan geen waarde zou hebben".

Bij een luchtaanval van de Navo-troepen in de Helmand-provincie kwamen afgelopen donderdag 25 burgers om, onder wie vrouwen en kinderen. Ook twintig Taliban-rebellen zouden zijn gedood. Dinsdag werden minstens 60 burgers gedood bij bombardementen in de provincie Uruzgan.

Volgens de koepel van niet-gouvernementele organisaties in Afghanistan zijn sinds begin dit jaar al minstens 230 burgers omgekomen bij geweld vanwege buitenlanders (Navo en Amerikaanse special forces) en Afghaanse troepen. Onder hen minstens 60 vrouwen en kinderen. Vooral in het zuiden van Afghanistan laaide het door de Taliban geleide verzet op en waren er meer gevechten met buitenlandse troepen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud