'Afghanistan is rijk land'

Afghanistan, een van de armste landen ter wereld, heeft een voorraad olie en mineralen die geschat wordt op duizend miljard dollar. Dat heeft president Hamid Karzai zondag verklaard. "Ons land kan een van de rijkste ter wereld worden als we hulp krijgen om die voorraad te exploiteren", aldus de president.

(belga) - 'Ik heb erg goed nieuws voor de Afghanen', sprak Karzaï zondag. 'Uit een eerste onderzoek blijkt dat onze natuurlijke rijkdommen duizend miljard dollar (720 miljard euro) kunnen opbrengen.'


Volgens Karzai werd de schatting gemaakt door het Amerikaanse overheidsagentschap United States Geological Survey (USGS). De definitieve resultaten zouden binnen twee maanden worden bekendgemaakt.
In de Afghaanse bodem zitten onder meer koper, ijzer, goud, aardgas, olie, edelstenen en halfedelstenen. Omdat de conflicten in het land elkaar al dertig jaar lang opvolgen, wordt er echter weinig ontgonnen.

In de loop van 2010 zullen 140.000 buitenlandse soldaten in Afghanistan gestationeerd worden. Die moeten de rust herstellen en de opstand van de fundamentalistische taliban de kop indrukken. Er gaan al lang pleidooien voor onderhandelingen met de taliban. Een van de problemen is dat Karzai geen geloofwaardige gesprekspartner is.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud