Advertentie

Ahtisaari spreekt over "onafhankelijkheid" voor Kosovo

"Onafhankelijkheid onder internationaal toezicht is de enige levensvatbare optie" voor Kosovo. Dat stelt Martti Ahtisaari, de speciale VN-gezant voor Kosovo, in zijn eindrapport over het statuut van de afvallige Servische provincie, aldus Le Monde. De Franse krant haalt dinsdag uittreksels uit het rapport aan.

Martti Athisaari (l.) en Karel De Gucht (foto: belga)

(belga) - Le Monde stelt het "nog vertrouwelijke" rapport van Ahtisaari te hebben geraadpleegd. Dat finale rapport zal in principe op 26 maart aan de leden van de VN-Veiligheidsraad worden overgemaakt.

In zijn eerste rapport had Ahtisaari nergens het woord "onafhankelijkheid" gebruikt, en daar wijst de Franse krant ook op. "Na gedurende veertien maanden van delicate onderhandelingen zorgvuldig het gebruik van het woord 'onafhankelijkheid' te hebben vermeden" concludeert de Finse ex-president in zijn eindrapport dat "onafhankelijkheid onder internationaal toezicht de enige levensvatbare optie is", luidt het.

Volgens uittreksels gepubliceerd door Le Monde is "het behoud van een internationaal bestuur niet houdbaar" in Kosovo, en is "de reïntegratie in Servië geen levensvatbare optie".

Kosovo is sinds 1999 de facto een VN-protectoraat, nadat NAVO-bombardementen een einde hadden gemaakt aan de onderdrukking van de Albanese separatisten door de troepen van Slobodan Milosevic.

De Servische regering in Belgrado is bereid Kosovo een zekere autonomie te geven, als de provincie binnen Servië blijft. De Serviërs willen niet weten van onafhankelijkheid, waar de Kosovo-Albanezen wel onverkort op aansturen.

Tien maart van dit jaar betekende het einde van maanden van vruchteloze onderhandelingen over Kosovo, onder auspiciën van de VN. Servische en Albanese bewindslui slaagden er niet in een akkoord te bereiken. Ahtisaari liet daarop weten dat "het potentieel van onderhandelingen uitgeput" was.

In zijn eerste rapport wilde de Fin een ruime mate van soevereiniteit geven, die gesuperviseerd wordt door de EU. Nergens was er sprake van "onafhankelijkheid". Eind deze maand maakt hij zijn definitieve voorstellen over aan de Veiligheidsraad, die dan zelf de knoop moet doorhakken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud