Akkoord klimaatconferentie blijft uit

©EPA

De onderhandelingen tijdens de VN-klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali zijn afgelopen. Er werd geen akkoord bereikt over het toekomstig internationaal beleid voor de strijd tegen de opwarming van de aarde.

(belga) - De onderhandelingen zitten muurvast omdat de Europese Unie en de Verenigde Staten niet tot een overeenstemming komen wat betreft de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Om 18 uur (plaatselijke tijd) is de deadline verstreken en de Indonesische minister van Leefmilieu Rachmat Witoelar zei dat de 'onderhandelingen nog tot vrijdagavond voort zullen gaan'. Op vraag van het Indonesische voorzitterschap zouden de onderhandelingen binnen een beperkte groep worden voortgezet om de eisen van de ontwikkelingslanden, de Europese Unie en de Verenigde Staten op mekaar af te stemmen voor het vervolg op het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt.

'Alle partijen willen flexibel zijn om tot een vergelijk te komen. We zijn er zeker van dat we tot een overeenstemming zullen komen, maar we hebben ook ambitieuze doelen', zei de Duitse minister van Leefmilieu Sigmar Gabriel. 'De toon op de klimaatconferentie is positief geworden. De Amerikanen zijn nu meer flexibel.'
Een paar uur eerder had Yvo de Boer, directeur van het VN-klimaatbureau gezegd dat 'ministers met ervaring op dit gebied hun terugvlucht niet eerder dan zaterdagavond geboekt hebben'.

Een van de belangrijkste struikelblokken voor de slotverklaring is het al of niet opnemen van een percentage waarmee de uitstoot van broeikasgassen in industrielanden zou moeten afnemen. Het IPCC, het klimaatpanel van de VN, heeft eerder dit jaar aangegeven dat die uitstoot in 2020 25 tot 40 procent lager moet zijn dan die in 1990. Alleen dan zou een ernstige klimaatsverandering te vermijden zijn. De VS zouden die percentages op geen enkele manier in de slotverklaring willen.

Foto (EPA): Activisten van Oxfam betogen op de VN-klimaatconferentie in Bali.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud